Doğru zamanda mükemmel bir şekilde seçilen meyveler güzel kazançlar getirecektir.

Ağaçtan meyve yemeye dair bir çocukluk hatıranız var mı? Belki büyük annenizin evinde ya da çocukken yaşadığın bir evde. Ya da yaz tatillerinde gittiğin bir yer.

Meyveye dair en güzel hatıranız, annenizin her yaz tabakta getirdiği bir meyve de olabilir, kışın ortasında yenen şişelenmiş kayısı da olabilir.

Kelimenin tam anlamıyla binlerce insanla meyve hakkında konuştuktan sonra, bu hikayelerden o kadar çok duyduk ki, bunun için neredeyse evrensel bir ortak hafıza olduğunu biliyoruz.

Sizce meyvelerin tadı neden eskisi kadar güzel değil?

Ancak bugünlerde duyduğumuz ortak yakınma “meyvenin tadı eskisi gibi değil”. Genel görüş “bir süpermarkette iyi meyve satın alamazsınız” şeklindedir.

İnsanların çocukluk anıları kadar lezzetli meyve satın alabilme beklentileri neredeyse sıfırdır.

Bunun ana nedeni, çoğu meyvenin ağaçta olgunlaşmamış olmasıdır. Düzgün olgunlaşmadan toplanır, böylece süpermarkete ezilmeden ulaşır.

Ne yazık ki, bu lezzetten ödün vermek anlamına geliyor.

Gerçekten bir şeyin tadına varan meyve arzusu, birçok insanın kendi meyvelerini yetiştirmeye başlamasının nedenlerinden sadece biridir.

Seçim için doğru zamanı bilmek.

Ev yetiştiricilerinin bilmek istediği şeylerden biri, meyve toplamanın doğru zamanının ne zaman olduğunu nasıl anlarsınız?

Tesadüfen, bu bir meyve bahçesinin işinin en büyük zorluklarından biridir. Bu, yıllar boyunca çok fazla enerji harcadığımız ve düşündüğümüz bir şey.

Ticari meyve yetiştiricileri olarak amaç, müşterilerimize kesinlikle mükemmel durumda meyve elde etmektir. Sadece yemeye hazır, olgun ve lezzetli olmalıdır.

Doğrusu, bu şeyleri aynı anda başarmak çok zor olabilir.

Kendi meyvenizi yetiştirirken, meyvenizi pazara götürmek zorunda kalmamanın büyük avantajına sahipsiniz. Ne zaman toplanacağına dair zor kararın, meyveyi ağaçta olgunlaştırma tarafına daha fazla düşmesine izin verebilirsiniz. Bu şekilde daha lezzetli, sulu, tatlı ve lezzetli hale gelir.

Seçtiğinizde fazla olgunlaşmaktan birkaç çürük varsa, gerçekten önemli değil. Kendinden başka memnun edecek kimsen yok ve her neyse, muhtemelen bir iki gün içinde onu yiyeceksin.

Ancak evinizin bahçesinde bile, topladığınız meyveyle ne yapmayı planladığınızı bilmek, onu ne zaman toplayacağınıza karar vermenize yardımcı olacaktır. Aslında bu, meyve ağaçlarınızdan en iyi şekilde yararlanmanın oldukça önemli bir parçasıdır.

Yaygın meyve toplama hataları

Çok yeşil toplamak (meyve olgunlaşmadan önce)
meyve ağaçtan olgunlaşmadığı gibi potansiyel boyutunun yalnızca %50’sine ulaşmış olabilir.
olgunlaşmamış meyveler asla ağaçta olgunlaşmış kadar lezzetli olmaz.

Aşırı Olgun Hasat
Meyveyi çürütme riskiyle karşı karşıya kalırsınız.
Çok daha kısa saklama süresi nedeniyle hasat sonrası çürüme olasılığı daha yüksektir.
Meyve kuru madde oranı yükselir.
Toplandıktan sonra besin değerini hızla kaybetmeye başlar.

Peki her bir meyveyi koparmak için mükemmel zamanı nasıl belirlemelisiniz?

Bu aslında tam bir bilim ve bunu gerçekten anlamak için yapabileceğiniz birçok spesifik gösterge ve hatta testler var. 

Ancak, bu konuda fazla bilimsel olmadan doğru hasat yapmanız için yardımcı olacak birçok basit gösterge var. İşte en iyi 5 ipucumuz:

1. Kesinlikle olgunlaşmış en az bir parça meyve arayın.

En az bir meyve olgunsa, bir ağacın mahsulünün olgunluğa ulaşıp ulaşmadığını değerlendirebilirsiniz. Bunun nedeni ağaçtan olgunluktan düşmüş olabilir. Bunu bir tane yiyerek yargılayabilirsiniz. (Bu kararı vermek için biraz meyve feda etmeniz gerekiyor).

Yere düşen meyveler, mahsulünüzün olgunlaştığının veya yakında olacağının kesin bir işaretidir!
 
2. Meyve rengi aslında çok zayıf bir rehberdir.

Meyveler genellikle olgunlaşmadan haftalar veya aylar önce renklenmeye başlar. Bunun yerine arka plan rengine bakın. Bu, meyve olgunlaştıkça sarı, beyaz veya kremaya (meyve türüne bağlı olarak) dönüşmeye başlayana kadar kalıcı olarak yeşil olacaktır.

Olgunluk her zaman renkle ilgili değildir.

3. Kuşlar meyveye ilgi duymaya mı başladı?

Bu, yakında hazır olacağına dair iyi bir işaret. Ancak (sinir bozucu bir şekilde) bazı kuşlar, meyve tamamen yeşilken bile meyveye saldıracaktır, bu yüzden buna karşı dikkatli olun.

Kuş hasarı genellikle meyvenin olgunlaştığının bir işaretidir.
 
4. Tat!

Yine, bu, test etmek için bir parça meyveyi feda etmeyi içerir. Bu, çeşitlerin tatları ile olgunlaşmanın farklı aşamalarındaki görünümleri arasında bağlantı kurmaya başlamanın mükemmel bir yoludur.

5. Günlük tutun

Son (ve en önemli) ipucumuz … her bir çeşidi ne zaman seçtiğinizi not etmeye başlayın. Ayrıca, doğru anlayıp anlamadığınızı da küçük bir not alın!

Lezzetli Meyve Hasadı İçin 5 İpucu

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.