Damla ya da mini yağmurlama sulama sistemlerinin projelendirme aşaması önemlidir ve uzmanlık ve bilgi birikimi gerektirir. Yanlış projelendirme yapılan bir meyve bahçesinde her yere eşit miktarda su dağılımı olmayacağından ağaçların eşit miktarda gübre alması da beklenemez. Dolayısıyla ağaçlar arasında beslenme durumlarından kaynaklanan gelişme ve büyüme farklılıkları görülür.

Sulamada kullanacağımız suyun analizinin mutlaka yapılması gereklidir. Su-yun bileşiminde bulunan maddeler toksik etki yapabilecek düzeydeyse, sulama yöntemi de buna göre belirlenmelidir. Örneğin; tuz içeriği yüksek su kullanılacak-sa, damla sulama yöntemi kullanılmalı, yılda en az bir kere yağmurlama ya da salma sulama ile yıkama yapılarak tuzun yıkanması sağlanmalıdır. Ayrıca sistemde kullanılacak filtre sisteminin belirlenmesinde de su kalitesi belirleyicidir.

Meyve bahçelerinde, başlangıçta damla sulama yöntemi dikkate alınarak projelendirme yapılır. Bu yöntemde her sıra için ikili lateral tertip biçimi yeterli ıslatma oranını karşılayamıyorsa, mini yağmurlama yöntemi seçilir. Tam bodur anaçlı (M9, M26 gibi) elma bahçelerinde sıra üzeri mesafe dar olduğundan dam-la sulama yöntemine göre projelendirme yapılır. Dikim mesafeleri daha geniş olan anaçların kullanıldığı elma bahçelerinde ise, projelendirme kriterlerine göre bu yöntemlerden uygun olanı seçilir.

Sulama sistemi projelendirmesinde, sulama yöntemi belirlendikten sonra, toprağın su geçirgenlik hızının yani infiltrasyon hızının belirlenmesi gerekir. Daha sonra kullanılacak damlatıcı debisi veya mini yağmurlama başlığı debisi belirlenir. Kullanılan anacın etkili kök derinliğinin bilinmesi; uygulanacak sulama suyu mik-tarı, sulama aralıkları, süresi ve zamanı açısından önemlidir. Sulama programları, bodur ve yarı bodur anaçlar ile çöğür anaçlı meyve ağaçlarının büyüme ve geliş-me kuvvetine bağlı olarak farklılık gösterebilir.